لوگو گروه حدیثی
در اینستاگرام ما را دنبال کنید instagram.com/med.lab_education

کتاب تست و نمونه سوالات علوم آزمایشگاهی سرولوژی

کتاب تست و نمونه سوالات علوم آزمایشگاهی سرولوژی

سرولوژی

کتاب تست و نمونه سوالات علوم آزمایشگاهی سرولوژی

سرولوژی چیست؟

سرولوژی یا سرم‌شناسی (Serology) شاخه‌ای از علوم زیستی است که سرم خون و مایعات دیگر بدن را بررسی می‌کند. آزمایش‌های این بخش برای سنجش سیستم ایمنی بدن و تشخیص بیماری‌های عفونی طراحی شده است.

سرولوژی و تست های سرولوژی، آزمایش خون است به منظور بررسی آنتی بادی ها در خون. انواع مختلفی از تست های سرولوژی وجود دارد که به تشخیص بیماری های مختلف کمک می کند.

تمامی تست های سرولوژی یک وجه مشترک دارند و آن هم اهمیت دادن به پروتئین های موجود در سیستم ایمنی بدن می باشد.
سیستم ایمنی بدن با تخریب عوامل بیگانه و خارجی که منجر به بروز بیماری می شوند، مسئول حفظ سلامت بدنی می باشد.

اکثرِ آزمایش‌های سرم‌شناسی بر این اساس استوارند که به‌جای ردیابی یک آنتی‌ژن یا عامل بیماری‌زا در بدن، آسان‌تر است که پاسخ اختصاصیِ بدن به آن آنتی‌ژن جست‌وجو شود.

مثلا به‌جای جست‌وجوی و آزمایش ویروس ایدز، پادتن علیه ویروس ایدز در بدن مورد آزمایش قرار می‌گیرد؛ بالا بودن سطح پادتن در خون نشانه مواجهه فرد با ویروس ایدز است.

کتاب تست سرولوژی ویژه علوم آزمایشگاهی

موضوع مهمی که در ایجاد یک آزمایشگاه سرولوژی بالینی خوب و معتبر دارای اهمیت فراوان میباشد، وجود افراد مجرب و آشنا به مکانیزم و اساس آزمایش های سرولوژی است .

بطور مثال فردی که در آزمایش های سرولوژی را انجام می دهد باید عواملی را که در واکنش های بین آنتی ژن و آنتی بادی دخالت دارند، بخوبی بشناسد تا چانکه در آزمایش سرولوژی تشخیص بروسلوز بعلت پدیده سرولوژی تشخیص بروسلوز بعلت پدیده منطقه ای نتیجه آزمایش واضح نباشد یا به علت دیگری نتیجه آزمایش کاذب شود این عوامل را شناخته و آنها را برطرف کند.

سرولوژی علوم آزمایشگاهی

آزمایش‌های سرولوژی باید حداقل در دو نوبت و به فاصله یک تا دو هفته انجام شود تا بتوان تیتر آنتی‌بادی بیمار را اندازه‌‏گیری و مقایسه نمود. این کار در مواردی الزامی است که نتیجه آزمایش مشکوک باشد و یا نتایج به‌دست‌آمده با وضعیت بالینی بیمار مطابقت نداشته باشد. عوامل مؤثر در تفسیر آزمایش‌های سرولوژی شامل این موارد است:

  1. سن و سابقه بیمار
  2. نقص سیستم ایمنی فرد
  3. وضعیت جغرافیایی محیط
  4. شغل بیمار
  5. قرابت یا تشابه آنتی‌ژنی
  6. زمان واکسیناسیون
  7. مرحله بیماری
  8. مصرف داروها​

کتاب تست و نمونه سوالات علوم آزمایشگاهی سرولوژی

چه زمانی تست سرولوژی تجویز می شود؟

بیماری که به علت مشاهده علائمی به بیماری مشکوک شده و به پزشک مراجعه می کند و پزشک باتوجه به علائم برای تشخیص دقیق تر این تست را توصیه می کند.و ممکن است تست های دیگر برای تکمیل تشخیص بیماری انجام گیرد.

تست‌های سرولوژیک تست‌هایی هستند که در خون به دنبال آنتی‌بادی می‌گردند. این تست‌ها می‌توانند شامل چندین روش آزمایشگاهی باشند. انواع مختلفی از تست‌های آنتی‌بادی برای تشخیص بیماری‌های مختلف استفاده می‌شوند. به منظور غربالگری کرونا و بررسی احتمال ابتلا به کرونا

تست آنتی‌بادی یا سرولوژی، آزمایش خونی است که به دنبال نشانه‌هایی از عفونت قبلی کووید-19 می‌گردد. این تست، آنتی‌بادی‌ها، پروتئین‌هایی در خون که با عفونت مبارزه می‌کنند، را شناسایی می‌کند. تست آنتی‌بادی آینده‌ی بسیار خوبی دارد زیرا به ما در درک فراگیری کووید-19 در جوامعمان کمک می‌کند. اما امید اصلی همه ما، ساخت واکسن کرونا و انتشار انبوه آن است.

انواع آزمایش‌های سرولوژی

آزمایش ELISA الایزا (ELISA) یکی از آزمایش‌های سرولوژی است که برای تشخیص میزان ترشح آنتی‌بادی‌های خاصی در خون استفاده می‌شود
 تثبیت مکمل آزمایش تثبیت مکمل بیشتر برای تشخیص میکروب‌هایی به کار می‌رود که با روش کشت قابل شناسایی نیستند و در بیماری‌های روماتیسمی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد
VDRL تست VDRL یک آزمایش غربالگری برای تشخیص بیماری سیفلیس است. این آزمایش آنتی‌بادی‌هایی که بدن در صورت وجود بیماری سیفلیس تولید می‌کند را شناسایی می‌کند.
 CRP آزمایش پروتئین واکنشی C یا CRP یکی از آزمایش‌های انجام شده در بخش سرولوژی است که میزان پروتئین C را در خون اندازه‌گیری می‌کند.
 WIDAL آزمایش WIDAL یکی دیگر از تست‌های سرولوژی است که مخصوصا برای تشخیص بیماری حصبه مورد استفاده قرار می‌گیرد.
آزمایش رایت این آزمایش یکی دیگر از آزمایش‌های سرولوژی است که به پزشک در تشخیص بیماری تب مالت کمک می‌کند. آنتی‌بادی‌های این بیماری معمولا در اواخر هفته دوم بیماری که بیمار در شرایط حاد است در خون آزاد می‌شوند و میزان آنها در هفته سوم تا ششم بیماری به اوج خود می‌رسد.

آزمون استخدامی سرولوژی وزارت بهداشت

پر واضح است که دستگاه های اجرایی به یک عنوان شغلی ختم نمی شوند بلکه رده های شغلی مختلفی را در بر می گیرند که هرکدام از آن ها آزمون مختص خود را دارند.

آزمون استخدامی وزارت بهداشت هم مانند آزمون استخدامی هر ارگان دیگری، شامل سوالات عمومی و تخصصی است. بدیهی است که سوالات عمومی بین تمام عناوین شغلی، مشترک بوده اما سوالات تخصصی سرولوژی مختص خود است.

دانلود نمونه سوال سرولوژی آزمون استخدامی وزارت علوم

در این وبسایت در راستای دسترسی آسان شما به منابع آزمون استخدامی تلاش کرده ایم تا با جمع‌آوری و ارائه و معرفی یک‌ جزوه کمک آموزشی و مروری کاملا کاربردی و سوالات دوره های گذشته آزمون ها مسیر را برای موفقیت شما آسان تر کرده و بتوانیم شانس قبولی شما در این آزمون را به میزان‌ قابل توجهی بالا ببریم.

نمونه سوالات سرولوژی استخدام تامین اجتماعی

دارا بودن منابع مطالعاتی مناسب برای شرکت در آزمون استخدامی یکی از کلیدی‌ترین گام‌ها در مسیر شرکت در آزمون استخدامی تامین اجتماعی است.

از آنجایی که هدف تمام کارجویان متقاضی شرکت در آزمون‌های استخدامی، کسب موفقیت و قبولی در آزمون‌های استخدامی است؛ مطالعه و حل اصل تست های چهار گزینه ای سوالات آزمون استخدامی تامین اجتماعی را می‌توان یکی از روش‌های موثر و کارآمد در این مسیر دانست.​

نتایج تست های سرولوژی

  • نتایج نرمال :در صورتی که نتایج این تست طبیعی و نرمال باشد، نشان از آن است که بدن در واکنش به آنتی ژن ها، آنتی بادی تولید می کند. عدم مشاهده آنتی بادی به معنای عدم ابتلا به عفونت می باشد.
  • نتایج غیر نرمال : وجود آنتی بادی در خون به معنای واکنش سیستم ایمنی به آنتی ژن در پی ابتلا به بیماری و یا عفونت در گذشته می باشد.وجود آنتی بادی هم چنین می تواند به معنای ایمن بودن بدن در برابر یک و یا چند آنتی ژن باشد. بدین معنا که در صورتی که فرد در آینده در معرض این آنتی ژن قرار بگیرد، به بیماری و یا عفونت مبتلا نخواهد شد.

دیدگاه خود را به ما بگویید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *