بهداشت محیط
1402/04/06 1402-04-11 12:36بهداشت محیط
بهداشت محیط
رشته بهداشت محیط به بررسی مسائل زیست محیطی همچون آب، فاضلاب، زباله هوا و کنترل بهداشتی مواد غذایی می پردازد. این رشته با تربیت اشخاصی که می توانند بر تمام مسائل بهداشتی هر حوزه نظارت کنند توانسته است به یکی از مهم ترین ارکان یک جامعه تبدیل شود.
همچنین افرادی که در این رشته تحصیل میکنند، در کنار بررسی و نظارت بر محیط، طرح هایی را جهت تامین بهداشت با صحیح ترین شیوه ممکن ارائه می دهند. این طرح ها بنا بر شرایط محیطی می تواند تامین آب آشامیدنی سالم از نظر کمی و کیفی و یا از بین بردن حشرات و ناقلین در محیط باشد. به همین علت حضور یک فرد آگاه به این موارد در هر مجموعه ای الزامی است.
آنچه در ادامه می خوانید :
تفاوت بهداشت محیط وبهداشت حرفه ای
بهداشت محیط و بهداشت حرفهای دو حوزه مختلف در علم بهداشت هستند، که هر یک به جوانب خاص خود توجه میکنند. در زیر تفاوتهای اصلی بین این دو حوزه را بررسی خواهیم کرد:
بهداشت محیط:
بهداشت محیط بررسی عوامل موثر بر سلامتی جامعه و بهداشت جمعی را مورد بررسی قرار میدهد.
تاکید اصلی بهد اشت محیط بر حفظ و بهبود کیفیت محیط زندگی و پیشگیری از بیماریهای مرتبط با محیط است.
بررسی عوامل موثر بر سلامتی در محیطهای مختلف شامل آب، هوا، خاک، مواد غذایی، آلودگی صوتی و نوری، آلودگی محیطهای کار.
پیشگیری و کنترل بیماریهای مرتبط با محیط را شامل میشود.
اعمال استانداردها و قوانین بهداشتی برای حفظ سلامتی عمومی.
بهداشت حرفهای:
بهداشت حرفهای بررسی و مدیریت ریسکهای مرتبط با سلامت در محیط کار را مورد بررسی قرار میدهد.
تاکید اصلی بهداشت حرفهای بر حفاظت و ایمنی کارکنان در محیط کار است.
بررسی عوامل خطرناک در محیط کار شامل عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی، ارگونومیک و روانشناختی است.
طراحی و اجرای برنامههای بهداشت حرفهای، شناسایی و کنترل عوامل خطرناک و ایجاد محیط کار ایمن و سالم.
آموزش و آگاهیبخشی به کارکنان در مورد خطرات و ایمنی در محیط کار.
هر دو حوزه بهداشت محیط و بهداشت حرفهای، به منظور حفظ و بهبود سلامتی و کاهش خطرات مرتبط با محیطهای زندگی و کار، اقداماتی انجام میدهند. همچنین، در عمل ممکن است تداخلها و همکاریهایی بین این دو حوزه وجود داشته باشد به منظور دستیابی به نتایج بهتر در حفظ سلامتی جامعه و ایمنی در محیط کار.
بازار کار رشته بهداشت محیط
اشخاصی که در این رشته تحصیلات کارشناسی یا مهندسی دارند، می توانند در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استخدام شوند. همچنین سازمان های دیگری همچون سازمان آب و فاضلاب و شهرداری ها نیز از این رشته نیرو میپذیرند.
به علاوه محیط زیست، بیمارستان، آزمایشگاه و کارخانجات نیز موظف به استخدام کردن یک شخص تحصیل کرده در زمینه بهداشت محیط هستند.
این رشته یکی از شاخه های علوم بهداشتی است که عوامل خارجی موثر بر سلامت انسان را کنترل می کند. در این رشته علاوه بر حفظ سلامت و ایمنی ، جنبه های زیبایی شناختی نیز متناسب با نیازها و انتظارات جامعه هدف مورد توجه قرار می گیرد. ازطرفی کیفیت محیط و حفظ سلامت اکوسیستم ها را نیز بطور غیر مستقیم درخور توجه اند. براین اساس عمده ترین فعالیتها در حوزه به داشت محیط عبارتند از:
- تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی
- تصفیه و دفع پسماندهای جامد شهری و خطرناک
- طراحی سیستم های جمع آوری، تصفیه و دفع فاضلاب
- تصفیه و طراحی تصفیه خانه های آب و فاضلاب
- پیشگیری و کنترل آلاینده های آب، خاک، هوا، صدا، پرتوزاها و…
- بهداشت و ایمنی مواد غذایی
- بهداشت مسکن و اماکن عمومی
بهترین گرایش ارشد بهداشت محیط
برای انتخاب بهترین گرایش در مقطع ارشد بهد اشت محیط، باید به علاقه شخصی، توانمندیها و هدف شغلی خود توجه کنید.
بهداشت محیط شهری: مطالعه و مدیریت عوامل محیطی شهری و ارتباط آن با سلامتی افراد، از جمله آلودگی هوا، صوت و آب، مدیریت پسماندها و بهبود کیفیت محیط شهری.
محیط غذا: بررسی عوامل محیطی موثر بر کیفیت و سلامتی مواد غذایی، ایمنی غذاها، بهبود شرایط بهداشتی در صنایع غذایی و کنترل آلودگی میکروبی در محیطهای غذایی.
محیط کار: شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل خطرناک در محیط کار از جمله عوامل شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی و ارگونومیک، طراحی سیستمهای ایمنی و بهداشتی در محیط کار.
بهداشت محیط بیمارستانی: بررسی و کنترل عوامل محیطی در بیمارستانها و سازمانهای بهداشتی، ایجاد شرایط بهداشتی مناسب در محیط بیمارستانی و کنترل عفونتها.
محیط زیست: مدیریت منابع طبیعی، حفاظت از بومهای زیستی، کاهش آلودگی و ارتقای کیفیت محیط زیست.
محیط خانگی: آموزش و پیشگیری در خانهها در مورد بهداشت فردی، بهداشت غذا، آب و هوا، ایجاد شرایط بهداشتی مناسب در خانهها و بهبود کیفیت محیط زندگی.
همه این گرایشها مهم و حائز اهمیت هستند و انتخاب بهترین گرایش بستگی به علاقه و هدف شما دارد. لازم به ذکر است که بررسی برنامههای درسی و دانشگاههایی که ارشد بهداشت محیط را ارائه میدهند نیز میتواند به شما در انتخاب بهترین گرایش کمک کند.
ماموریت
تامین نیروی انسانی متخصص جهت رفع نیازهای جامعه در عرصه های آموزشی ، پژوهشی، اجرایی ، مشاوره ای و مدیریتی، ارتقای سلامت و رفاه جامعه ، تولید و گسترش دانش و فنون حفظ و بهسازی محیط، ارائه راهکارهای مناسب و عملی در خصوص بهره برداری از منابع محیط در راستای توسعه پایدار، بهبود اقتصاد ملی از طریق ظرفیت سازی در زمینه کاهش آلودگی های زیست محیطی و خسارت های ناشی از آن ، با توسعه دانش و آگاهی و پژوهش جهت دستیابی به روش های کارآمد و عملی .
هدف کلی
هدف از ایجاد رشته مهندسی به داشت محیط، تامین نیروی متخصص جهت فعالیت های پژوهشی، آموزشی و اجرایی مورد نیاز موسسات آموزش عالی ، تحقیقاتی و اجرایی ملی و فرا ملی و نیز تامین متخصصانی است که بتوانند در موسسات تحقیقاتی، برنامه ریزی، مدیریتی و اجرایی اعم از بخش خصوصی یا دولتی در کلیه مسائل بهد اشت محیط صاحب نظر بوده همچنین بتوانند خدمات لازم را در زمینه های مورد نظر ارائه نموده یا از طریق پژوهش به پیشرفت و گسترش دانش زیست محیطی کمک نمایند.
اهداف ویژه
- ایجاد بینش وسیع و عمیق و ایجاد انگیزش و قابلیت در دانشجویان در زمینه پژوهش های کاربردی ، بنیادی و توسعه ای در زمینه های مختلف بهدا شت محیط به منظور رفع مشکلات زیست محیطی
- ایجاد مهارت و قابلیتهای لازم در دانش آموختگان در زمینه های طراحی سیستم های موثر و کارامد در رفع مشکلات زیست محیطی
- اعتلای تفکر علمی در تجربه و تحلیل مسائل و مشکلات بهداشتی و زیست محیطی و القای رویکرد سیستماتیک و روش شناختی در عرصه ابداع و بکارگیری روش های جدید در رفع مشکلات زیست محیطی
- کشف و شکوفایی خلاقیت ها و تولید دانش در زمینه های مختلف بهدا شت محیط
- ایجاد توانایی و مهارت لازم در دانشجویان در ارائه راهکارهای اجرایی در حل مشکلات بهداشتی و زیست محیطی در عرصه های عملی
- ایجاد و ارتقای دیدگاه های همه جانبه در مشارکت و فعالیت در سیاست گذاری ها و عرصه های مدیریتی مربوط به بهداشت محیط
- تامین نیروهای کارآفرین توانمند در عرصه های مرتبط با بهدا شت محیط
چشم انداز
تربیت نیروی انسانی متخصص در بالاترین سطح علمی با هدف ارائه خدمات آموزشی ، پژوهشی ، مشاوره ای و مدیریتی در سطح ملی ، منطقه ای و بین المللی می باشد.
اولویت های پژوهشی گروه
- شناخت و سنجش عوامل محیطی موثر بر سلامت
- برآورد اثرات سلامت منتسب به عوامل محیطی
- بررسی اثر بخشی روش های حذف یا کاهش مواجهه با عوامل محیطی موثر بر سلامت
- مشارکت و ارائه پیشنهاد در سیاست گذاری مدیریت عوامل محیطی موثر بر سلامت
- بررسی جنبه های اجتماعی فرهنگی ، روانی ، حقوقی موثر بر سلامت
- جنبه های فن آوری های نوین و مهندسی
- بهداشت و ایمنی مواد غذایی